10 MINUTEN RONDJE

Het 10 minuten rondje is een routine die een enorm verschil kan maken in hoe je huis eruit ziet. Het beste en leukste is het  met je hele gezin te doen. Kies een moment waarop alle huisgenoten even beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld na de warme maaltijd. Of voordat iedereen op de bank ploft om tv te gaan kijken. Betrek ook vooral je kinderen hierbij! Dit is namelijk een geweldige manier om je kroost te leren dat opruimen helemaal niet vervelend hoeft te zijn.

Stel een timer in op 10 minuten. Zet een leuk uptempo muziekje op en starten maar! Iedereen gaat rondslingerende spullen op de juiste plek opbergen. Schoenen, jassen, tassen, tijdschriften, boeken, post, bekers, wasgoed, speelgoed enz. Zelfs een peuter kan helpen. Geef een simpele instructie zoals " doe alle blokjes in deze bak". Als de wekker gaat stopt iedereen. Het moet namelijk kort en leuk zijn. Als je kids mee hebben gedaan, geef ze na afloop een compliment! Zelfs als ze maar 1 item hebben opgeruimd geef je een compliment dat ze meegeholpen hebben.

Op deze manier bereik je op de langere termijn veel meer dan je denkt:

*Al je gezinsleden leren waar spullen moeten worden opgeborgen, waardoor ze dit vaker uit zichzelf zullen gaan doen.

*Je werkt als een team samen. Een huis is geen hotel maar een plek die je samen gezellig en netjes houdt. Opruimen is niet alleen de taak van mama of papa.

*Vergis je niet, als je elke dag 10 minuten opruimt is dat 5 uur opruimen per maand per persoon!